Een heerlijk brood als basis voor de lunch, bijvoorbeeld bij recepten zoals gebakken schermessen met peterselie, of de met gamba gevulde inktvis in tomatensaus of bij een lekkere soep.
Ingrediënten:
- 450 g bloem
- 5 g suiker
- 6 g gedroogde gist
- 375 ml lauwwarm water
- 20 g zachte, ongezouten boter
- 11 g zout
Combekk Dutch Oven
Voorbereiding van het deeg, neem de tijd om te laten rijzen!
Meng de bloem, de suiker en de gist in een kom. Schenk het lauwwarme water erbij en voeg de boter en het zout toe. Kneed alles goed door elkaar. Dek de kom af met plasticfolie en laat ca. 1 uur bij een temperatuur van ongeveer 23 °C rijzen. Bestuif je werkblad met bloem en stort hier het deeg op. Dit is redelijk vochtig, dus bestuif
ook het deeg met wat bloem. Bol het deeg op door de zijkant naar onderen te vouwen; hierdoor ontstaat een mooie bol. Bestuif een schone kom met bloem, leg hier het opgebolde deeg in een dek af met een schone, lichtvochtige theedoek. Laat het deeg, bij een temperatuur van ongeveer 23 °C, een half uur rijzen. Breng intussen de kamado, met het
hitteschild en het rvs-rooster, naar een temperatuur van 230 °C.
Verwarm de Dutch oven (bekijk alle dutch ovens), inclusief de deksel, ca. 5 minuten op het rooster voor.
Brood bakken in de Dutch oven
Haal de Dutch oven uit de kamado. Leg de bol deeg op een stuk bakpapier en laat het deeg in de voorverwarmde Dutch oven zakken. Leg de deksel op de pan en zet de pan weer in de kamado. Bak het brood ca. 30 minuten. Haal de Dutch oven uit de kamado en verwijder de deksel en het bakpapier. Plaats de Dutch oven terug en bak het brood nog 15-20 minuten langer totdat het goudbruin en gaar is. Haal de Dutch oven uit de kamado en haal het brood uit de pan. Laat het iets afkoelen voordat je het brood aansnijdt. Eet smakelijk!