Amaretti tiramisu met Robert Welch

Benodigdheden:

  • Sterke koffie gezet met 250 ml kokend water en 2 el oploskoffie
  • 250 gram mascarpone
  • 400 ml slagroom
  • 8-12 grote of 24-36 kleine amarettikoekjes
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el poedersuiker
  • 1-2 eetlepels cacaopoeder, gezeefd
  • 1 el Amaretto-likeur

Garnering:

Bramen, rode bessen, zwarte bessen
Geraspte of gekrulde donkere chocolade

Klop de room, mascarpone, poedersuiker, vanille-extract en likeur (indien gebruikt) dik en romig.
Vermijd te lang kloppen, je wilt een dikke maar gietbare crème.
Zet sterke koffie in een kan. Giet in een ondiepe kom.
Neem de eerste laag amarettikoekjes – Dit kan 1 groot koekje zijn of 2-3 kleine, afhankelijk van de grootte van het glas.

Dompel elk koekje in de koffie, zodat het volledig met de hete koffie kan worden overgoten, maar laat het niet te lang in de vloeistof staan, anders zal het koekje alleen maar uit elkaar vallen.
Plaats de eerste laag op de bodem van elk glas, misschien vindt u het gemakkelijker om dit te doen met een kleine keukentang of een lepel met een lange steel.
Lepel of giet de volgende laag mascarponecrème, een goede eetlepel of twee is voldoende.
Herhaal het proces met de volgende laag amarettikoekjes en slagroom. Misschien vindt u dat dit genoeg is in het glas, maar als dat niet het geval is, herhaalt u dit opnieuw met een derde laag in koffie
gedrenkte koekjes en room.

Optioneel
Doe de resterende mascarponeroom (of klop meer op) terug in de mixer voor een extra garde om het iets dikker te maken. Doe in een spuitzak en spuit kleine rozetten of pieken op de bovenkant van de tiramisu. Dit is niet nodig, maar ziet er indrukwekkend uit als het met cacao is bestrooid, maar het zal net zo mooi zijn als het glad blijft.
Bestuif met cacao en plaats in de koelkast om minstens 1 uur te koelen. Dit kan een dag van tevoren worden gemaakt en smaakt de volgende dag inderdaad beter!
Bestuif vlak voor het opdienen eventueel nog eens met cacao en serveer met enkele krulletjes chocolade of met de bramen of krenten.

Notities
De meer traditionele lange vingers (savoiardi) werken in plaats van de amaretti.
Als je sterke drank door de room mengt, probeer dan marsala, cognac of rum in plaats van de amaretto.